وکتور برای کسانی که با فرمت های مختلف تصاویر آشنایی بیشتری دارند واژه‌ی آشنایی است. در این مقاله با فرمت وکتور بیشتر آشنا می شویم، به کاربرد وکتور می پردازیم، چند نرم افزار طراحی وکتور را معرفی می کنیم و تفاوت آن را با سایر فرمت‌ها مقایسه خواهیم کرد.

وکتور چیست؟

وکتور از رایج‌ترین فرمت‌های تصویری برداری محسوب می شود. در وکتور تصویر در قالب مجموعه‌ای از مشخصات هندسی مانند نقاط، خطوط، منحنی‌ها، دایره‌ها و چند ضلعی‌ها ذخیره می‌شود. تصاویر در فایل وکتور از خطوط و منحنی‌هایی به نام بردار تشکیل شده‌اند که در آن اطلاعات راجع به رنگ و سایز به صورت ریاضی تعریف می‌شوند .

دوره جامع آموزش طراحی سایت همراه با استخدام

 با این که این گونه فایل‌ها حجم کمی دارند، ولی می‌توان به مقدار بی‌نهایت اندازه‌ی این تصاویر را بدون از دست دادن کیفیت تغییر داد. این تصاویر مستقل از رزولوشن هستند و می‌توان آن‌ها را بزرگ و کوچک کرد و در هر رزولوشن بدون از دست دادن جزئیات و وضوح آن تصویر را چاپ کرد.

کاربرد وکتور

وکتور در طراحی انواع بنرهای تبلیغاتی ، اینفوگرافیک‌ها، کارت ویزیت‌، بروشور‌، من‌های رستوران‌، کاتالوگ و… عصای دست طراحان است. گفتیم که وکتور فایلی لایه باز است این یعنی می‌توانیم به راحتی هر ایده‌ای را که داشته باشیم، طراحی کنیم. 

در صورت باز کردن این فایل ها در نرم افزار Adobe Illustrator و Corel فایل ها به صورت لایه باز اجرا می‌شوند و شما می‌توانید بدون پایین آمدن کیفیت هرگونه تغییری در فایل بدهید.

تاریخچه پیدایش تصاویر وکتور

از آغاز پیدایش وسایل دیجیتال و به کار بردن اولین گرافیک‌های کامپیوتری، وکتور وجود داشته است. استفاده از آن در کامپیوترهای دهه 60 و 70 میلادی رایج بوده است، چرا که ایجاد تصاویر رستر در آن زمان به کامپیوترهای قوی و سیستم‌های گران نیاز داشت. اما طولی نکشید که گرافیک رستر در بسیاری از گرافیک‌های کامپیوتری به کار رفت. اما در سالهای اخیر، گسترش بازاریابی دیجیتال و تبلیغات نیاز به کیفیت بالای مدلسازی و طراحی دوبعدی و سه بعدی را چند برابر کرد. تصاویر در اندازه‌های مختلف به چاپ می‌رسند. بهترین گزینه برای ثابت ماندن کیفیت بالا در بزرگنمایی‌ها، گرافیک بر پایه وکتور است. به طوری که امروزه، تقریبا تمام تصاویر و طرح‌های گرافیکی که ارائه می‌شوند، بر این اساس هستند.

دوره جامع آموزش ادمینی همراه با استخدام

همین مسئله اهمیت خود را در طراحی سایت نیز نشان می‌دهد. طراحان سایت باید به خوبی با ایجاد و به کار بردن فایل‌های وکتور در کار خود آشنایی داشته باشند. تصاویر طراحی شده برای سایت‌ها نیز بر روی دیوایس‌های مختلف به نمایش درمی‌آید و بخشی از ریسپانسیو بودن سایت از این طریق تامین می‌شود.

تفاوت تصویر Raster و وکتور Vector چیست؟

پیکسل و وکتور، هردو کوچکترین واحد تشکیل دهنده تصویر هستند. پیکسل، واحدهای کوچک مربع شکل است به طوری که هر تصویر رستر از قرار گرفتن این مربع ها در کنار هم تشکیل می شود. از طرفی وکتور بر پایه ی روابط ریاضی است. هر نقطه مختصات خود را دارد و با خطوط و منحنی ها به یکدیگر متصل می شوند. شما اگر یک فایل تصویر وکتور را باز کنید، لایه های باز آن را خواهید دید که هر کدام جداگانه قابل تغییر و دستکاری کردن هستند. تصاویر پیکسلی از کنار هم قرار گرفتن تعداد خاصی پیکسل تشکیل شده‌اند. بدین صورت که اگر یک تصویر پیکسلی را دوبرابر کنید، تعداد پیکسل‌ها ثابت و اندازه آنها دو برابر خواهد شد. برای همین است که در بزرگنمایی‌های پی در پی، افت کیفیت تصویر رستر را متوجه خواهید شد. اتفاقی که در تصاویر گرافیک برداری وجود ندارد. از دیگر تفاوت‌های گرافیک برداری و رستر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • رستر (bitmap) از مربع‌های بسیار ریز تشکیل شده است در حالیکه وکتور نقطه‌هایی است که با روابط ریاضی به هم متصل شده‌اند
  • کیفیت تصویر رستر با تغییر اندازه، تغییر می‌کند، اما تصویر وکتور بدون کاهش کیفیت قابل بزرگنمایی و تبدیل به تصاویر با ابعاد بزرگ‌تر است.
  • برای ایجاد تصاویر پیکسلی یا رستر با کیفیت بالا، نیاز به حجم بالا است. چرا که با بالا رفتن کیفیت، تعداد پیکسل‌ها نیز بیشتر می‌شود و برای ذخیره آنها نیاز به حافظه بیشتری است. اما در تصاویر وکتور با همان حجم پایین امکان چاپ و تغییر عکس به اندازه‌های بزرگتر نیز وجود دارد.
  • تصاویر رستر در فرمت‌های jpg, .png, .gif, .bmp, .tiff ذخیره می‌شوند. تصاویر وکتور نیز در فرمت‌های svg, cgm, .odg, .xml معمول هستند.

از دیگر دلایل اهمیت گرافیک وکتور:

  • امکان تغییر ابعاد وجود دارد
  • برای ارائه علمی و ساخت انیمیشن بهترین گزینه است
  • سطح ارائه تصاویر گرافیکی بالا می‌رود
  • اندازه و حجم فایل با وجود کیفیت بالا، کم است.
  • به راحتی می‌توان تصاویر جدید ایجاد کرد
  • حرفه‌ای است و شما جایگاه قدرتمند خود را در بازار کار نشان خواهید داد
  • امکان ویرایش مجدد آن آسان و امکان پذیر است
  • برای کارهای با جزییات زیاد، بهترین انتخاب است
  • کیفیت بالایی دارد

نکته قابل توجه این است که هم طراحان و هم تصویرسازان، هردو با وکتور کار می‌کنند اما تفاوت این دو بسیار مهم است. طراحان در خصوص ترکیب‌بندی (کمپوزیسیون) کلی کار به هنگام خلق یک وب‌سایت، تبلیغ و موارد دیگر فکر می‌کنند که ویژگی‌های همچون متن، گرافیک و سایر المان‌های ساختاری را در بر می‌گیرد. در این ترکیب‌بندی‌ها، طراحان از وکتورهای ایجاد شده توسط تصویرسازان کمک می‌گیرند یا این‌که وکتوری را خود برای طراحی، ایجاد می‌کنند.

تصویرسازان، بیشتر به بخش هنری کار تمرکز دارند و ممکن است تصاویر مجزایی خلق کنند که هرکدام یک طراحی کلی را شامل نشوند. در حقیقت، تصویرسازان ممکن است وکتورهای مجزایی تولید کنند که هر کدام را توسط طراحان بتوان به تنهایی به یک اثر هنری اضافه کرد.

بنابراین اگر به دنبال مجموعه گرافیکی برای ارائه امور طراحی گرافیکی خود در حوزه های مختلف و طراحی وکتوری ، پیشنهاد ما باتیس گرفی می باشد که با مجرب ترین و بهترین فعالان حوزه گرافیک خود بهترین و ارزان ترین خدمات را ارائه می دهند.

Rate this post

مجموعه باتیس گرفی

مجموعه باتیس گرفی یک مجموعه گرافیکی بوده که تمامی خدمات گرافیکی ، طراحی سایت ، سئو ، رپورتاژ آگهی و بک لینک ، مقاله نویسی برای رپورتاژ آگهی ،  خدمات ادمینی گسترده ، معرفی بهترین پیج های اینستاگرامی ، همراه با دوره های جامع آموزش ادمینی و طراحی سایت همراه با استخدام و معرفی به بازار کار را برای کاربران خود محیا کرده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

منوی دسته های خود را در هدرساز -> موبایل -> منوی اصلی موبایل -> نمایش/مخفی -> انتخاب منو، تنظیم کنید
سبد خرید
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.